Brouwerij 't IJ

In Amsterdam weten ze het al jaren: onder de molen wordt lekker bier gebrouwen. Je vindt daar sinds 1985 Brouwerij ’t IJ, eerst vooral voor de buurt, inmiddels ook voor de rest van Nederland. Dat lijkt goed te bevallen, een goed glas bier en een fijn gesprek op een kruk.

’t Begon, hoe kan het ook anders, met een thuisbrouwer. Alleen was deze brouwer iets fanatieker dan gemiddeld. Hij ruilde z’n keuken in voor een oud badhuis onder een enorme molen in Amsterdam-Oost. Op het terras van het proeflokaal onder die molen ontdekten veel mensen voor het eerst een ander soort Nederlands bier.

Eerst kwam de Zatte, toen de Natte. Amsterdams voor tripel en dubbel: klassieke Belgische stijlen, maar dan op een eigenwijze manier gebrouwen. Daarna volgde IJwit, een stevig witbier dat gevaarlijk lekker doordrinkt. De brouwerij onder de molen werd ineens te klein.

Om meer mensen blij te maken opende ‘t IJ in 2013 een tweede brouwerij – een paar straten verderop. Meer ruimte, meer brouwcapaciteit, meer bier. Zoals de IPA met een heerlijk hoppige stijl. De tropische, fruitige variant van ‘t IJ met de IPA dame op de fles scoorde gelijk al goed. Inmiddels is het een klassieker, zeggen ze.

Ook op de seizoensbieren wordt ieder jaar weer met smart gewacht. Als de PaasIJ, een kruidige lentebok, gevonden is, weet iedereen dat het weer warmer wordt. IJbok maakt met een mooie lading geroosterde mout duidelijk dat de herfst eraan zit te komen. Zie je paarse etiketten en bier met een dito glans verschijnen, dan weet je dat het bijna tijd is voor oliebollen. De veelzeggende naam IJndejaars, vol met hartverwarmende smaken zoals zoethout, is er elk jaar weer bij als ze met nieuwe en oude vrienden het jaar uitluiden.

De specials, in kleine oplage en tijdelijk verkrijgbaar, zijn vaak sneller op dan van tevoren gedacht. Soms zijn die speciale edities alleen in hun Amsterdamse proeflokalen verkrijgbaar, maar tegenwoordig zijn ze er vaak ook in blik. Die lui van ‘t IJ houden wel van een beetje afwisseling en gebruiken de Belgische invloed voor de kwaliteitsstandaard. De lat waar ze ‘m zelf hebben gelegd ligt hoog, ze blijven constant bezig om die karakteristieke smaak van hun bieren te garanderen. Het zijn bieren waar je even voor gaat zitten. Of juist niet, net wat je wil.

De bieren van ‘t IJ winnen weleens prijzen, nationaal en internationaal. Toch draait het niet om de bekroning, maar om ‘t karakter. Om momenten die je samen deelt, met vrienden of met iemand die je een uur geleden nog niet kende. In de kroeg, op ‘t terras of bij je buurman in de tuin. Dat is leven met je kop omhoog.