Jopen
Al 30 jaar lang staat Jopen voor OPEN: open voor nieuwe smaken, andere ideeën, oneindige mogelijkheden, verrassende combinaties en unieke belevingen. The world is their playground. Jopen ademt variëteit en brouwt vanuit een onverzadigbare nieuwsgierigheid naar the new en the next. Geen idee, smaak, aroma, ingrediënt of brouwmethode is te gek om te proberen. When others say why, Jopen says why not? Zolang het resultaat maar een gebalanceerd, super smaakvol craft bier is – uiteraard met de welbekende Jopen-kwaliteit. There is simply no excuse for boring beer.
JOPEN BY NAME, OPEN BY NATURE
Jopen gelooft heilig in de nieuwsgierigheid van mensen. Iedereen heeft het in zich. Daarom daagt het merk bierliefhebbers voortdurend uit om verrassende, uitgesproken smaken te ontdekken en nieuwe ervaringen aan te gaan. Ieder Jopen-bier is lekker onverwacht – en niet normaal lekker. Een One-Size-Fits-All? Daar doet Jopen niet aan. Wie je ook bent, there is an exceptional Jopen craft beer out there with your name on it. Het enige wat je hoeft te doen, is je er een beetje voor openstellen.
HET BEGIN
Het verhaal van Jopen begint eigenlijk al in de veertiende eeuw, toen Haarlem uitgroeide tot een van de belangrijkste brouwerssteden van Nederland. Brouwerijen draaiden op volle toeren en het gerstenat werd in ‘Jopen’ – vaten van 112 liter – over het Spaarne vervoerd. Het Haarlemse bier stond bekend om zijn kwaliteit en vond zelfs zijn weg naar het buitenland.
Maar aan die glorieuze periode kwam een einde. In 1916 sloot de laatste Haarlemse brouwerij haar deuren. Fast forward naar begin jaren ’90: Haarlem vierde haar 750-jarig bestaan. Ter ere van deze mijlpaal werden twee historische Haarlemse bierrecepten opnieuw tot leven gewekt. De reacties waren unaniem positief – van “Oeh lekker” tot “Kunnen jullie dit niet vaker doen dan eens in de 750 jaar?”
Dat bleek het startsein voor iets groots. Brouwerij Jopen werd geboren, vernoemd naar de historische biervaten. Sindsdien brouwt Jopen met volle overtuiging craft bier dat nét even anders is dan normaal. Van hoppige IPA’s tot onorthodoxe Caramel Seasalt Brownie Stouts – bieren die misschien een beetje tegen de stroom in gaan, maar altijd met respect voor traditie. En ja, tradities zijn buigzamer dan je denkt. In 2010 volgde de opening van de Jopenkerk: de historische Jacobskerk in Haarlem werd getransformeerd tot een volledig functionerende brouwerij, grand café en restaurant – waar craft en cuisine samenkomen onder één gewelf. Haarlem kreeg daarmee zijn brouwershart terug. Om aan de groeiende vraag te voldoen, opende Jopen in 2015 een tweede brouwerij in de Waarderpolder: hypermodern, maar met dezelfde liefde voor het vak. Meer bier, meer smaken, meer verhalen.
JOPEN DISTILLING
In 2015 ging een droom in vervulling voor oprichter Michel Ordeman. Vanuit Jopen werd het merk Gospel Spirits gelanceerd: hand crafted spirits met net zoveel aandacht en passie als de bieren. Gin, jenever, likeuren – stuk voor stuk met vakmanschap en inmiddels meermaals bekroond.
In 2023 zette Jopen de volgende stap met de introductie van een eigen whisky-lijn: drie karaktervolle expressies onder de naam Jopen Distilling Company. Een nieuw hoofdstuk, maar met dezelfde toewijding aan kwaliteit. Op termijn zullen ook de distillaten van Gospel Spirits onder deze vlag verdergaan.